1 Temmuz 2013 Pazartesi

World War Z

World War Z, filmin ve insanlığın umudu Hollywood star sisteminden nasibini alarak Brad Pitt'e yükleyen, zombi külliyatına yeni bir bakıştan ziyade külliyatı vasatlaştıran, altmetniyle bilimi kucaklarken, politik duruşuyla Amerikanvari havasını her an hissettiren bir yapım.
Marc Forster sevdiğim bir yönetmendir. Özellikle Stay filmi benim için özeldir. Fakat World War Z'yi kariyerinde bir iniş olarak gördüm. Hareketli kamera kullanımı gerilim dozajını arttırırken filmin karakteristik yapısına fazla bir artı getirmemiş. Zaten klasik bir gişe filmi olarak henüz ilk dakikalardan konuya bodoslama bir giriş yapıyor World War Z. Biz de kahraman eskisi, kurtarıcı mitimizin ana figürü Brad Pitt ile savaşa dahil oluyoruz.
World War Z bir kitap uyarlaması fakat kitabı okumadım. Bu nedenle filmin bazı hamlelerinin kitaba sadık kalmak için mi yapıldığı veya bariz senaryo eksikleri mi olduğunu bilmiyorum.
  ---spoiler---
Filmin politik bir duruşu da mevcut. Örneğin İsrail korunaklı bölge. Çünkü zombi istilasından evvel akıllıca bir hamle yapmışlar. Ayrıca kapılarını Filistinlilere de açıyorlar. Fakat Filistinliler sayesinde zombiler İsrail'e saldırıyor. Bir de İsrail'in altyazıda Orta Doğu olarak çevrilmesi meselesi var.
Virüsün yayılması da, en azından ortaya çıktığı belirgin bölge Kuzey Kore.
Bir diğer dikkat çekici nokta ise Harvardlı dostumuzun trajik ölümü!!! Adam sadece Brad Pitt'in zihninde filmin ilerleyen dakikalarında bir kıvılcım yaratmasına neden oluyor. Öyküye hizmeti bu kadar. Önemli bir hizmet.

---spoiler---
Yaz sezonu açıldı, gişe canavarları sinemayı mideye indirmeye devam ediyor. Yüksek ihtimal devam da edecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder