11 Şubat 2013 Pazartesi

Coffee and Cigarettes


İkisinin de tüter dumanı...
Keyifli sohbetler...

Jarmush ne yalan söyleyeyim nesnel değerlendiremediğim sinemacılardan. Çünkü hemen her izlediğim filminde büyük keyif alıyorum. Müzik bilgisi, müziğe yaklaşımı, filmlerindeki müzik kullanımı da cabası. Ayrıca onun da yoğun bir sinema ve müzik sevgisinden beslendiği, filmlerinde mevcut. Hatta hemen göze çarpıyor. Bir de farklı kültürleri, ortak bir potada eritmesi var. Misal, Hayalet Köpek: Samurayın Yolu filmi, samuray, mafya, rap... Ya da Ölü Adam western ile şiir.
Kahve ve Sigara ise uğradığım en nezih Jarmush duraklarından birisi oldu. Eğer diyalogun diyalog olduğunu anlamıyorsanız, konuşma gayet doğal geliyorsa o iyi yazılmış bir diyalogdur. Kısa filmlerden meydana gelen geçit töreni bu cümleyi odağa almış sanki. Tabii içlerinden bazılarını diğerlerine nazaran fazla sevdim. Hele Bill Murray'nin olduğu bölüm. Yahu Murray, senden şaşkın kim var deseler bana seni gösteririm. Lakin yakışan, sevimli bir şaşkınlık. Sanki her an dünyada bir şeyler fark ediyorsun. Her sabah bir yenilikle, şevkle uyanıyorsun. Kendi gücüne, diğerlerinin gücüne, güçsüzlüğüne şaşıyorsun. Bıkkınlığın bile harika.
Siyah beyazın da iyi kullanıldığını, kahve, sigara kadrajlarının harika fotoğraf kareleri olduğunu da eklemeliyim. Şimdi filmin en sevdiğim bölümüne geldi sıra. Döndür dolaştır, zihninde izle dur. Ardından kendini koy sevdiğin karelere. Sonra kahve triplerine gir, yalnız bir kafede. Güzel bir müzik eşliğinde. Benigni'ye de selamlar...
Tavsiye üstü tavsiyedir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder