25 Aralık 2012 Salı

Kendini Iskalayan Filmler I: “Kanunsuzlar”


“Londra: günümüz. Kontrolsüz sokaklarda suçlular neredeyse kendi halinde bırakılmıştır. Irak’taki görevinden dönen emekli paraşütçü Danny Bryant (Sean Bean) ülkenin bıraktığın çok daha farklı bir yerde olduğunu görünce sarsılır. Bu konuda bir şeyler yapmaya karar verir. Tıpkı kendi gibi düşünen, iyiyle kötü arasındaki dengeyi çözmeye kararlı bir grup insanı bir araya toplar ve günahkarlara, adaletten kaçanlara hadlerini bildirmeye karar verirler.”


Hadi ya…

Hep iyi filmler üzerine yazacak değiliz ya… Zaten iyi film dediğin de öyle kolay kolay bulunmaz. Bakmayın, biz cepten yiyoruz. Önerilerine güvenebileceğimiz arkadaşlar var. Yoksa, şöyle bir vizyona dalınca, yıl içinde kaç tane iyi filmler karşılaştığımız sorusunun cevabı belki de iki elin parmaklarını geçmez. Bir eli geçse bile yeter aslında, hazinedir o sezon.
“Outlaw”‘ın benim için kötü film olmasının ana sebebi, kendisini ıskalaması. Evet, “kanunsuz bir dünya düzenine sıradan insanların kanunu getirme çabaları.” cümlesine indirgenebilecek, klişe sularda yüzen bir konu anlatıyor. Çekimleri ise hayli ilginç, ilginçlikten kastım; yönetmenin zihnen karışık bir halde filmi kotarmış olduğunu düşünmek. Her filmin bir ruhu vardır ve bu ruha uygun çekim teknikleri, mizansenler, müzikler vb. kullanılır. “Outlaw”‘ın ruhu ise kayıp. Kimliksel bir sorun, film henüz hamlaşmadan, senaryo geliştirilmeden çekilmiş izlenimi veriyor.

Oysa eldeki malzeme, klişelerine vesaireye (veya ana karakterin Irak’tan dönmesi sonrası vay efendim benim mekanıma neler oluyor tipi yaklaşımı :) ) ) rağmen iyi işlenebilirdi. Ya da film kendisini bu denli ciddiye almasa, biraz komedi sosuyla süslese (ki İngilizler burada da mizah yapıyor olabilir, İngiliz mizahı bazen hakikaten havada asılı kalıyor, anlaşılmıyor, kültürel bir kod ne de olsa.) eleştirilerini biraz daha iyi yapabilirdi. Ancak olmamış…
Sean Bean’e, Bob Hoskins’e rağmen olmamış… İzlenir mi, her film izlenebilir, “Outlaw” da öyle…
Cemal Erdem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder