23 Ekim 2012 Salı

MirrorMask


"Neil Gaiman ve Dave Mckean. Efsane “Sandman” çizgiroman serisinde başlayan yoldaşlık, Mirror Mask ile beyazperdeye taşınıyor. 15 yaşındaki Helena, ailesinin işlettiği sirkte, insanları eğlendirir. Fakat bir gün annesi, sirkte yaşadığı ağır bir rahatsızlık sonrası hastaneye yatırılır. İlk defa kendi ayakları üstünde durması gerektiğinin fakına varan Helena’nın olgunlaşmasının, sorumluluk almasının ve tercih yapmasının zamanı gelmiştir. Rüyalarında ulaştığı zamansız bir dünyada, iyinin ve kötünün amansız mücadelesine “denge”yi getirecek aynalı maskeyi bulmak ta Helena’ya düşer. Senaryosunda Neil Gaiman imzası olan filmde, onun tüm çalışmalarında olduğu gibi rüya öğesi bu filmde de ön planda. Dave Mckean ise, görsel öğeleri çarpıcı bir biçimde kullanıyor. Kitaplaraaynalara, maskelere, bilmecelere ve müziklere yoğun sembolik anlamların yüklendiği huzursuz edici bir film Mirror Mask."

Önemli uyarı; uyumadan evvel izleyiniz...
Film seçme beceriksizliğimi birkaç defa dile getirmişimdir. Kararsızlık beter bir durum. Çoğunlukla bu yüzden, izleyeceğim filme karar veremeyip film izlemediğim olmuştur. Neyse, "MirrorMask" e nasıl ulaştım bilmiyorum. Lakin iyi ki de ulaşmışım.
Filmin görsel boyutu şahene. Öykü olarak bir büyüme hikayesi veya aile iletişimi şeklinde lanse edilebilir. Lakin zaten en büyük numarası öyküsünü taçlandırdığı görsellikte. İzlerken o denli keyif aldım ki film bittiğinde "bitmeyen bir film" olmasını diledim.
Herbir görsel özenle işlenmiş, belli... Her karakter de gayet yaratıcı bir biçimde oluşturulmuş. Reklam estetiği minvalinde (ki reklam estetiğine katiyen inanmam, lakin filmden sonra kola reklamı izlemiş gibi hissettim.)
Gelelim zihinsel karıncalanmaya. Filmin atmosfer açısından seyirciye ulaşamama gibi bir sorunsal yaratacağını sanmıyorum. Lakin sizin kendinizi ne denli serbest bir şekilde filme bıraktığınız aldığınız keyfe orantı oluşturacaktır. Filmi uyumadan evvel seyretmek ise, rüya kapılarınızı ardına kadar açabilir. İyi ki izlemişim, iyi ki ulaşmışım filme... 

cmlrdm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder